Timočka Krajina

Una dintre cele mai reprezentative mănăstiri din Serbia, Manasija (Ravanice) are peste 600 vechime. Mănăstirea a fost construită în stilul ornamental din regiunea Morava, un stil architectonic care s-a răspândit în Serbia înainte de bătălia de la Kosovo, din 1389. Manasija a fost fondată de despotul Ștefan Lazarevic, ca un centru cultural și spiritual al Voievodatului Sârb, ultimul stat sârb de dinaintea invaziei otomane din 1459. Despotul Lazarevic a cârmuit regiunea până la moartea sa, survenită în 1427. Frumoasa biserică a mănăstirii, din gresie, închinată Sfintei Treimi, este decorată cu fresce de preț reprezentându-i pe Sfinții Militari și pe Despotul Ștefan. Mănăstirea adăpostește și mormântul său. În afara mănăstirii, complexul Manasija include și rămășițele marii bucătării care funcționa în mănăstire în epoca medievală. Din vizita la Manasija nu trebuie să lipsească o plimbare pe zidurile fortificate și prin cele 11 turnuri de unde poți admira frumusețea întregului complex și dealurile din apropiere.
Golubacci grad, Golubacci grad, Golubac, Serbia by Denis Barthel
Camping Mala – Felix RomulianaÎnscris în patrimoniul UNESCO din anul 2007, Gamzigrad este un palat roman din secolul al IV-lea care a aparținut împăratului Galerius. Complexul este cunoscut pentru fortificațiile sale impecabil păstrate și pentru mozaicurile și statuile sale, dintre care multe sunt expuse în muzeul din Zajecar, aflat la aproximativ 10 km la est.
În Serbia, vlahii (etnicii români) de pe valea Timocului sunt cunoscuți mai ales pentru fastuoasele lor ritualuri funebre. Dar tot acolo se găsesc palate romane, vii cu valoare istorică, mănăstiri medievale și multe, multe altele, arată un reportaj Sinopsis, scris de Srdjan Garcevic.
vai de explorat in Timoc ..
Majdanpek, town, northeastern Serbia. It lies along the Pek River in the Homoljske Mountains. Majdanpek has been an important mining centre since Roman times, when gold was mined. By the 20th century, iron and copper were the most important minerals. Discovery of new copper deposits in the 1960s increased Majdanpek’s population dramatically. Most inhabitants of the town are involved in the mining enterprise.
doihoinari.ro/majdanpek-si-varful-starica-768m-serbia Cuvântul „Majdanpek” vine de la „majdan”, ce ar însemna „mină” sau „carieră” și „Pek”, numele râului de la poalele vârfului Starica – în fotografie, se vede râul ce trece prin oraș apoi continuă către uriașa exploadare.
There is an archaeological site in Majdanpek, from the time of the Vinča culture, which provides one of the earliest known examples of copper metallurgy, dated to 5th millennium BC. google map route
Vinča Belo Brdo is located 14 km from Belgrade city centre and on one of the most breathtaking localities on the Danube riverside. Many artefacts which reveal everyday life in Vinča’s culture are part of the permanent exhibition. There is also an outdoor exhibition.
Djerdap National Park
Đerdap National Park is the largest national park in Serbia. Following the course of 
the Danube , it stretches for 100 kilometers on its right bank, from Golupec to Kladovo.
wikipedia.org/wiki/Blederija 44°30′35″N 22°22′14″E The waterfall is 4 km away from the closest village, Reka, 12 km from Brza Palanka and 31 km from the municipal seat of Kladovo.
Canionul râului Vratna, este o minune naturală grație celor trei impresionante arcuri naturale din piatră – cele mai înalte din Europa – care se ridică de la poalele sale. Primele două arcuri, numite Poarta Mică și Poarta Mare, se găsesc la capătul a 20 de minute de urcuș de la intrare, spre canion, iar pentru a ajunge la ultima, Poarta Seacă, e nevoie de două ore de mers. În afara frumuseții acestor arcuri ca niște schelete poți admira pitoreasca mănăstire Vratna, datând din secolul al XIV-lea, aflată la intrarea în canion, de unde poți cumpăra miere și alte produse preparate de maici.
Trska Crkva este o biserică din secolul al XIII-lea în apropiere de Zagubica, un oraș aflat în centrul regiunii Homolje. Biserica se remarcă nu doar prin arhitectura sa în stil Rașka, un amestec local de arhitectură bizantină și romanică, decorată cu doi impresionanți grifoni care străjuiesc intrarea, ci și prin semnele străvechi de pe pietre, care au rămas de nedescifrat până acum și despre care se spune că datează din secolul al IX-lea. Ornamentațiile, de la inscripții nedescifrate și cruci stilizate până la desene cu cerbi și vânători, conferă bisericii un aer misterios.
Supranumite Porțile din Homolje, cheile Gornjak formează intrarea către una dintre cele mai uimitoare regiuni din Serbia. În afara pantelor stâncoase, cheile ascund două mănăstiri: mănăstirea părăsită Blagovestenje, săpată în stâncă, și impunătoarea Gornjak.
Puțin mai departe de chei, spre Petrovac na Mlavi, există și un izvor natural cu apă termală lângă care s-a construit Hotelul Spa Zdrelo și un parc acvatic unde te poți bucura tot anul de apele termale, chiar dacă într-un fals decor medieval, ușor de prost gust.
Numărându-se printre cele mai reprezentative expresii ale arhitecturii populare sârbe, Pivnițele din Rajack sunt un complex format din câteva zeci de crame construite de la începutul secolului al XIX-lea și până la cel de-Al Doilea Război Mondial în susul satului Rajac. Rajac se află la o jumătate de oră de Negotin, centrul acestei regiuni viticole.
wiki/Krupaj_spring Izvorul carstic din apropierea satului Milanovac este faimos datorită apei sale extrem de albastre. Apa izvorăște dintr-o peșteră, de la o adâncime de 70 de metri și formează un peisaj foarte atractiv datorită pădurilor bogate care îl înconjoară.
Până în anul 1945, când a fost ridicat un mic baraj, puteai vedea apa țâșnind din pământ, dar acum în locul ei se poate vedea un lac minunat de liniștit. În apropierea izvorului, se află o pescărie, o moară și un izvor cu apă termală.
sinopsis.info.ro/2018/11/12/magia-vlaha-din-estul-serbiei Singulara cultură funerară din estul Serbiei se remarcă mai ales prin cavourile ridicate în cimitirele rurale. Aceste cavouri, care sunt asemănătoare unor case, unde familiile celor decedați petrec timp și lasă daruri, ca de exemplu țigări sau televizoare, ca să le fie de folos în viața de dincolo. Deși majoritatea acestor cavouri-cămin sunt de dată recentă, ele sunt expresii contemporane ale străvechilor obiceiuri vlahe, care cereau ca familiile să aibă grijă de rudele lor chiar și după moarte. Pe vremuri, aceste obiceiuri includeau nunți pentru decedați, dacă muriseră necăsătoriți. Aceste ciudate structuri aflate în satele din estul Serbiei devin treptat locuri cunoscute amatorilor de funebru. Cele mai impresionante astfel de cavouri se găsesc la Osnic, lângă Boljevac și la Trnovce, în apropiere de Petrovac na Mlavi.

Leave a comment